fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiVatandaş meclisleri demokrasinin kalitesini...

Vatandaş meclisleri demokrasinin kalitesini nasıl artırabilir

Son yıllarda genel halktaki siyasi bölünmelerde ciddi artışlar olduğunu göstermiştir. Peki Vatandaş meclisleri insanları nasıl bir araya getirebiliyor?

Son yıllarda, genel halkta görünüşte aşılmaz siyasi bölünmelerde bir artış gördük. Ama son zamanlarda

Araştırmalar, vatandaş meclislerinin karar vermek için çeşitli görüşlere sahip insanları bir araya getirmede ne kadar etkili olduğunu göstermiştir.

Siyasi sisteme olan güvenini kaybetmek

Birleşik Krallık’taki parlamentolara ve seçilmiş temsilcilere olan güven düşük ve daha da azalıyor ve seçimlere katılım, oy veren halkın büyük bölümlerinin siyasetle ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor.

Ve son yıllarda, farklı görüşlere sahip insanlar arasındaki siyasi bölünmelerin bazen kolayca çözülemeyecek kadar büyük göründüğünü gördük.

Bu konuları ele almak için demokratik yenilik gerekiyor.

Vatandaş meclisi nedir?

Araştırmalar, vatandaş meclislerinin demokratik karar vermeyi teşvik etmede ve insanları çeşitli görüşlere sahip bir araya getirmede ne kadar etkili olabileceğini göstermiştir.

Vatandaş meclisi, bir politika konusunu tartışması ve bilgili ve saygılı bir tartışma süreci yoluyla önemli tavsiyelerde bulunması istenen sıradan halk üyelerinden oluşan temsili bir gruptur. Genellikle, savunuculardan ve uzmanlardan oluşan bir panel tarafından konuyla ilgili bir dizi bilgi ve farklı bakış açıları verilen 100 meclis üyesinden oluşurlar.

Son yıllarda, Birleşik Krallık genelinde bir dizi yerel otorite ve devredilen hükümetler tarafından yetişkin sosyal bakımı ve iklim değişikliği gibi konularda vatandaş meclisleri düzenlendi.

“Vatandaş meclisleri – veya mini halklar – çeşitli geçmişlere sahip ve çeşitli inanç ve tutumlara sahip temsili bir grup insanı bir araya getiriyor” diye açıklıyor Dr Elstub. “Özellikle politik olarak aktif olmayanların veya konuya güçlü bir ilgisi olmayanların katılabilmesi için katılımın önündeki engelleri azaltmak için çaba gösteriliyor.

“Seçilmiş politikacıların aksine, meclis üyelerinin oy kazanmasına gerek yoktur, konuya daha az partizan bir şekilde yaklaşabilir ve belki de uzun vadeli bir görüş almak için daha donanımlı olduklarından bahsetmiyorum bile, açık fikirli olma olasılıkları daha yüksektir.

“Vatandaş meclisleri, politika yapıcıların belirli politika önerileri hakkında halkın ne düşündüğüne dair önemli bilgiler edinmelerinin bir yoludur. Sonuç olarak, politika oluşturma daha kapsayıcı, mantıklı ve ortak faydaya odaklanmış olabilir.”

Halkın katılımının kalitesini artırmak

Son 10 yıldaki araştırmalara dayanan Dr Stephen Elstub, parlamentoların mini-publics kullanımını nasıl teşvik edebileceğine dair açık ve pratik önerilerde bulundu. Bu, Birleşik Krallık ve ScottishParliaments’ın müzakere ve halkın kalitesini önemli ölçüde iyileştirmesini sağlayan milletvekilleri, MSP’ler ve Komite katipleri arasındaki vatandaş meclislerinin bilgi ve anlayışını şekillendirmeyi içeriyordu.Komite soruşturmalarına mini halkların dahil edilmesi yoluyla katılım.

Bu, halka belirli konularla bilinçli ve düşünülmüş bir şekilde ilgilenmenin bir yolunu sunarak hükümet politikasının incelenmesinde gözle görülür bir iyileşmeye yol açmıştır.

Vatandaş meclisleri etkili mi?

Dr. Elstub’un çalışmalarının çoğu, belirli vatandaş meclislerinin etkinliğini değerlendirmeyi içeriyordu. Bir örnek, Birleşik Krallık Avam Kamarası’ndan altı Seçilmiş Komite tarafından “Birleşik Krallık 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine nasıl ulaşmalı?” sorusunu değerlendirmek üzere görevlendirilen Birleşik Krallık İklim Meclisi’nin 2021 incelemesidir.

Birleşik Krallık İklim Meclisi, Ocak ve Mayıs 2020 arasında altı hafta sonu gerçekleşti. Araştırma, süreç ilerledikçe tartışmanın kalitesinin daha iyi hale geldiğini ve meclis üyelerinin iklim değişikliği ve Net Zero’yu karşılama zorluğu hakkında daha bilgili hale geldiğini buldu.

Diğer meclis üyelerinin ve uzmanlar panelinin görüşlerini duymanın bir sonucu olarak, katılımcıların görüşleri Net Zero’ya ulaşmanın ne kadar ulaşılabilir olduğu konusunda da gelişti – Daha yeni araştırmalar, bu değişikliklerin meclisten bu yana geçen yıllarda sürdüğünü göstermiştir.

Vatandaşların nasıl Montajlar geliştirililecek mi?

Değerlendirmelerinde, Dr Elstub ve University College Dublin ve Queen’s University, Kanada’dan meslektaşları, meclis üyelerine meclisin görev hakkı ve kendilerine verilen bilgi türleri hakkında daha fazla söz verilmesini tavsiye etti.

Ayrıca, yüz yüze ve çevrimiçi oturumların bir karışımının maliyetleri düşürebileceğini ve toplantıların daha uzun bir süre boyunca çalışmasını sağlayarak daha derinlemesine müzakereye olanak sağlayabileceğini tavsiye ettiler. Birleşik Krallık İklim Meclisi, Covid-19 salgını nedeniyle son birkaç oturumda çevrimiçi olmak zorunda kaldı, ancak değerlendirme için yapılan araştırma, tartışmanın kalitesi üzerinde zararlı bir etkisi olmadığını buldu – dijitalin anlamlı diyalog için başarıyla kullanılabileceğini gösterdi.

Bu, Ocak 2022’de Edinburgh Üniversitesi ve İskoç Hükümeti’nin Sosyal Araştırma ekibiyle birlikte çalışan Dr. Elstub’un İskoçya Vatandaş Meclisi’ni değerlendirdiği ve gelecekteki meclislerin daha geniş bir kamu katılımıyla desteklenmesini önerdiğinde inşa edildi, böylece meclislerin ne yaptığına dair daha geniş bir anlayış var. Bunu takiben daha yakın zamanda İskoçya İklim Meclisi’nin değerlendirmesi yapıldı.

Dr. Elstub,” Vatandaş Meclislerine katılan insanlar genellikle bunu zengin ve ödüllendirici bir deneyim olarak görüyor “ dedi. “Onları dahil edilmiş ve güçlendirilmiş hissettirerek, diğer siyasi ve sivil faaliyetlerde bulunma heveslerini artırır. Vatandaş Meclisleri, katılımcıların birbirlerinin görüşlerini ve tartışmalarını bilinçli ve makul bir şekilde dinlemelerini gerektirdiğinden, siyasi kararlar tüm ilgili taraflarca kabul edilebilir açıkça ifade edilmiş nedenlere dayandığından demokrasinin kalitesini artırabilirler. Bu, yasa koyucular arasındaki herhangi bir çıkmazı azaltabilir ve politika yapıcılarla halkın olumlu katılımını sürdürebilir.”

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Seçim Öncesi Rezervler Eriyor. Ya 2. Tur… ?

28 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Seçime Günler Kala Gıda Perakendesi ve Tarım

Ekonomim yazarı Yener Karadenizin yaptığı habere göre2022 sonunda 48 bin 660...

Türkiye’de IMF Zamanı mı Geldi?

Seçim sonrası kurda devalüasyon olacak mı olmayacak mı? Seçim sonrasında Yeni Anayasa gündeme gelecek mi, gelmeyecek mi? Türkiye IMF'ye gidecek mi, gitmeyecek mi? Türkiye'de faizler zirve noktasına geldi mi yoksa artmaya devam mı edecek?

BlackRock CEO’su Larry Fink’ten Önemli Açıklamalar

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink dün...

Read Now

Seçim Öncesi Rezervler Eriyor. Ya 2. Tur… ?

28 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Seçime Günler Kala Gıda Perakendesi ve Tarım

Ekonomim yazarı Yener Karadenizin yaptığı habere göre2022 sonunda 48 bin 660 olan 3 ve üzerinde şubesi olan toplam market sayısı, 2023 sonu itibariyle 52 bini aştı. İndirim marketleri, 2023’ün başından bu yana 3 bine yakın yeni şube açarak toplamda 41 bin şubeye ulaştı. Bu büyümeyle birlikte pazardan...

Türkiye’de IMF Zamanı mı Geldi?

Seçim sonrası kurda devalüasyon olacak mı olmayacak mı? Seçim sonrasında Yeni Anayasa gündeme gelecek mi, gelmeyecek mi? Türkiye IMF'ye gidecek mi, gitmeyecek mi? Türkiye'de faizler zirve noktasına geldi mi yoksa artmaya devam mı edecek?

BlackRock CEO’su Larry Fink’ten Önemli Açıklamalar

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink dün katıldığı televizyon programında ABD ekonomisi ve kripto paralarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Larry Fink, Amerikan borsaların iyi bir yükseliş gösterdiğini ve henüz piyasalarda bir balon oluşmadığını belirtti. Ayrıca, iş dünyasında temas ettiği insanların 80%'inin yükseliş beklentisinde...

SEC Coinbase Davasında Yeni Gelişmeler

Katherine Polk Failla, Coinbase'in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davayı reddetme talebinin çoğuna karşı karar verdi.SEC, Coinbase'in kayıtsız bir komisyoncu, borsa ve takas merkezi olarak çalıştığını ve federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.Yargıç Katherine Polk Failla, SEC'in Coinbase'e karşı açtığı davayı...

Altın Verileri, BIST Seçimi Bekliyor

27 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Örnek Sayfa

ASDa Döviz Kurları . asdasd Summary Charts Price Fundamental Technical Performance Candlestick Patterns $(function() { tabsWidgetBindJSFunc('mainPositions8075171', 'bindGreyButtons', false ); }); Build your watchlist here by adding stocks, bonds, commodities, indices or currencies. var columnsSettings_8075171 = new ColumnsSettings( 'ltr', // strHtmlDir 'portfolioData_8075171', // containerId 'overview', // tab '8075171', //...

Bitcoin’de karar anı

Haftaya 67 bin dolar seviyesinden başlayan Bitcoin, tekrar 70 bin doların üstünde fiyatlıyor. Ralli devam eder mi? Analist Pav Hundal'a göre, olası short yönlü pozisyon tasfiyesi Bitcoin'de ki ralliyi hızlandırabilir. Analist, ilk güçlü direnç olarak 80 bin dolar seviyesine dikkat çekiyor. Hedge fundların short pozisyonları 15 bin adet,...

ABD Haberi Borsayı Neden Kurtaramadı?

Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmesi yolunda atılan adımların meyvesini, ne zaman alacağız? Türkiye, friend-shoring şemsiyesi altına mı giriyor?

BİST’te Faiz Ve ABD İkilemi

26 Mart 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımız.

Yalancının Mumu Sönüyor Mu?

21 Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı, Borsa İstanbul tarafından olumlu bir tepkiyle karşılandı. Bu kararın ardından, Euro ve Dolar’da gün içerisinde önemli geri çekilmeler yaşandı. Euro 34.518 seviyesine, Dolar ise 31.739 seviyesine kadar geriledi. Haftanın başında Borsa İstanbul, pozitif bir açılış yaparak güzel...

Bitcoin Toparlanıyor

Bitcoin on gün aradan sonra yeniden 70.000 doların üzerinde. Yeni ETF haberleri ile birlikte Bitcoin ve kripto paraların tüm dünyadaki adaptasyonun arttığını görebiliriz.